donderdag 28 maart 2013

volgende stap

Ja, en de volgende stap is de bestraling. Omdat ik gestopt ben met de chemo, moest de bestraling naar voren gehaald worden. Gisteren had ik een afspraak met de radiotherapeut en kreeg ik een CT-scan. Dit wordt allemaal gedaan in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, dus weer even helemaal wennen. In het Maxima Medisch Centrum ben ik kind aan huis en ken ik alle routes en wegen, maar nu voelde ik me als een kat in een vreemd pakhuis. Gelukkig zijn de verpleegkundigen overal even aardig, dus dat gaat wel goed komen. Allereerst  het gesprek met de radiotherapeut. Die vroeg zich in eerste instantie hardop af waarom hij mij eigenlijk moest bestralen........ Dat heb ik hem maar even verteld en oh ja, nu wist hij weer wat de reden was. Was wel even lachen. Vervolgens begon hij hele tekeningen op mijn lijf te maken met stift die behoorlijk afgeeft. Ik kreeg allerlei doekjes om mijn BH te beschermen en heel zorgzaam maakte hij de sluiting van mijn BH na afloop weer dicht, zodat ik die doekjes op zijn plek kon houden. Was wel erg grappig. Daarna moest ik voor een CT-scan naar een andere wachtkamer. En waar ik maar niet aan kan wennen is dat er eerst gezegd wordt dat je je bovenkleding uit moet doen en dat je dus vervolgens met ontbloot bovenlijf iedereen (3 personen) handjes ter kennismaking geeft. Dat is al heel vaak gebeurd, maar toch kan ik daar niet goed aan wennen. Deze 3 personen maakten de tekeningen op mijn borst nog veel uitgebreider en mooier en zetten er nog allerlei tattoo-puntjes bij. Ik heb een kwartier lang met mijn armen boven mijn hoofd gelegen. Uiteindelijk zat er helemaal geen gevoel meer in. Alle tekeningen die er zijn gemaakt mogen er niet afgewassen worden. Ze moeten voorlopig blijven zitten. Dus niet schrobben maar zachtjes eroverheen aaien als ik me was! Toen dit allemaal voorbij was, moest ik me nog melden voor het maken van de 1e afspraak. En die is woensdag na Pasen. Dan krijg ik de 1e bestraling. Toch wel heel spannend hoor! In totaal word ik 16x bestraald; elke dag behalve in het weekend. Ruim 3 weken dus. Dat zal wel vol te houden zijn.
Verder ben ik begonnen met de Letrozol om groei van hormonen te remmen. Die hebben als mogelijke bijwerking dat je last krijgt van je gewrichten. Daar heb ik al behoorlijk last van. Vooral mijn benen en mijn voeten voelen niet fijn aan. Lopen is erg lastig en onze Gabber uitlaten doet erg veel pijn. Nu maar hopen dat dat snel af gaat nemen. Over 3 weken belt de oncoloog hoe de medicatie bevalt, dus mijn lijf heeft nog even de tijd om te wennen.
Ook ben ik voor controle bij de cardioloog geweest. De onderzoeken hebben geen bijzonderheden opgeleverd dus die druk op mijn borst is vermoedelijk een bijwerking van de chemo. In de loop van de tijd zal dit ook minder moeten worden. Daar ga ik dan maar van uit. Dat viel dus gelukkig erg mee.
Het is fijn om te zien dat binnen afzienbare tijd alles achter de rug is. Eind april zijn de bestralingen klaar en dan kan de opbouw weer beginnen. Ik heb er zin in!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten